Zwykło się twierdzić, że jeśli korzystna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
o kawie
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkowicie rozmaite potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to jednak się różnią.
Arabica Nikaragua
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz uwielbia ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją scalać z aromatami, w następstwie tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokumentnie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.